FAQ's (Veelgestelde vragen)

Koffie

Terug naar FAQ's

Populaire FAQ's

• Waarom is ontkalken nodig?

Voor een goede smaak van de koffie, moet er steeds een hoeveelheid kalk in het water aanwezig zijn. Dit is zo bij een traditioneel koffiezetapparaat en dit geldt ook voor een espressoapparaat.

Door het verwarmen van water zet kalk zich na verloop van tijd vast op warme onderdelen van het apparaat. Wanneer u het apparaat regelmatig ontkalkt, heeft u steeds een mooi en smaakvol resultaat in uw kopje. Vermijd defecten door steeds te ontkalken wanneer het apparaat dit aangeeft.

• Welke koffie gebruik ik best?

Voor een goede werking van onze apparaten raden wij u aan om steeds espressokoffie van een bekend merk en goede kwaliteit te gebruiken.

Uiteraard kan u ook voorgemalen koffie gebruiken, maar let er dan op dat het ook espressokoffie is.

Koffie is een natuurproduct en het kan gebeuren dat er onzuiverheden zoals steentjes of schilletjes tussen de espressobonen zitten die de koffiemolen blokkeren. Indien dit het geval is, valt de herstelling niet onder garantie. Er zijn wel afspraken gemaakt met verschillende koffiebranderijen die de schade vergoeden. Voor het declareren van deze kosten, verwijzen wij u naar uw koffiebranderij.

• De zetgroep (onderdeel in het apparaat met rode knoppen) is geblokkeerd bij uw ESAM-toestel

Maak een reset:

Stap 1: Schakel het apparaat uit en trek de stekker uit het stopcontact.

Reset: stekker uit stopcontact

Reset: stekker uit stopcontact

Stap 2: Neem het koffiedikbakje en de lekbak uit het apparaat.

Reset: uitnemen koffiedikbakje en lekbakje

Reset: uitnemen koffiedikbakje en lekbakje

Stap 3: Plaats dan alleen het koffiedikbakje terug in het apparaat.

Reset: plaatsen koffiedikbakje

Reset: plaatsen koffiedikbakje

Stap 4: Ga met uw linkerhand onder het deurtje door en til het koffiedikbakje een klein beetje op terwijl u met uw rechterhand het deurtje sluit.

Reset: deurtje sluiten

Reset: deurtje sluiten

Stap 5: Steek de stekker terug in het stopcontact. De zetgroep beweegt nu en zet zich op de goede plaats.

Stap 6: Schakel het apparaat weer in en wacht totdat het klaar is voor gebruik.

De zetgroep kan enkel uit het apparaat wanneer deze volledig is uitgeschakeld. Open het deurtje alleen wanneer de zetgroep niet meer in beweging is.

• De zetgroep (onderdeel in het apparaat met rode knoppen) is geblokkeerd en zit onderin het apparaat.

Indien u een ECAM-toestel heeft, gelieve onderstaande stappen te volgen:

Maak een reset:

Stap 1: Schakel het apparaat uit aan de achterkant en trek de stekker uit het stopcontact.

Stap 2: Wacht 20 seconden en steek dan de stekker terug in het stopcontact.

Stap 3: Schakel het apparaat weer in aan de achterkant, de zetgroep beweegt nu en zet zich op de goede plaats.

Stap 4: Druk op de aan/uit knop aan de voorkant en wacht totdat het apparaat klaar is voor gebruik.

De zetgroep kan enkel uit het apparaat wanneer deze volledig is uitgeschakeld. Schakel het apparaat eerst vooraan uit via de aan/uit knop en wacht tot de zetgroep niet meer in beweging is.

• De koffie is niet warm genoeg, de cremalaag is niet goed.

De koffiemolen staat niet goed ingesteld of de gebruikte koffie is niet geschikt.

Draai de regelingsknop van de koffiemolen een stand of 2 lager (naar het cijfer 1 toe) maar doe dit enkel terwijl de koffiemolen maalt. De aanpassing van de koffiemolen is pas na enkele kopjes zichtbaar.

Koffiemolen ECAM23-serie

Tips voor warmere koffie:
    • Wijzig de temperatuur van de koffie via het menu.
    • Gebruik kleine voorverwarmde espressokopjes.
    • Druk op de knop voor een spoeling. Zo loopt er warm water uit de uitloopopeningen en is de zetgroep verwarmd.
    • Ontkalk uw apparaat met de De'Longhi ontkalker. Kalkafzetting in het apparaat verlengt de koffiezettijd en veroorzaakt een slechte warmte-overdracht met als gevolg een mindere kwaliteit van espresso.

Gebruik enkel espressokoffie van een gekend merk en een goede kwaliteit.

• Het apparaat geeft te weinig koffie, hoe kan ik dit veranderen?

Het apparaat is mogelijk niet goed ingesteld.

Stap 1: Schakel het apparaat uit en spoel de zetgroep
    (onderdeel in het apparaat met 2 rode knoppen) onder de kraan met lauw water.

Zetgroep type ECAM

Stap 2: Schakel het apparaat weer in en wacht tot het klaar is voor gebruik. Maak de uitloopopening vrij (waar de koffie uit het apparaat loopt) met behulp van een naald of een tandenstoker.

Stap 3: Verhoog de hoeveelheid koffie door aan de aroma-knop te draaien (dit is de knop met de koffiebonen). Druk nadien op de knop voor 1 kopje koffie.

Bedieningspaneel ECAM23.420.SB

Stap 4: Draai de regelingsknop van de koffiemolen een stand of 2 hoger (naar het cijfer 7 toe) maar doe dit enkel terwijl de koffiemolen maalt. De aanpassing van de koffiemolen is pas na enkele kopjes zichtbaar.

Koffiemolen ECAM23-serie

Tips:
    • Gebruik enkel espressokoffie van een gekend merk en een goede kwaliteit.
    • Ontkalk regelmatig uw apparaat met de De'Longhi ontkalker.
  • De koffiemolen maakt lawaai en maalt geen bonen, hoe kan dit?

Er zit mogelijk een steentje, stukje boomschors of een andere onzuiverheid tussen de koffiebonen.

De koffiemolen van uw volautomatisch espressoapparaat is één van de belangrijkste onderdelen van het apparaat. Om een goede werking te verzekeren, heeft De’Longhi er alles aan gedaan om deze te beschermen in het geval er een vreemd voorwerp in terecht komt.

Een stukje hout of een steentje tussen de koffiebonen, is dat mogelijk?

Jammer genoeg wel. De meeste grote koffiemerken schenken veel aandacht aan de schoonmaak van de koffiebonen. Vaak worden er minimum vier verschillende types van filters gebruikt om alle onzuiverheden weg te halen die zich bevinden tussen onbewerkte koffiebonen. Deze filters kunnen jammer genoeg geen 100% efficiëntie garanderen en soms kan uw pakje koffie een steentje of een andere onzuiverheid bevatten dat doorheen deze filters is geraakt.

Wat zijn de mogelijke gevolgen? Kan er ernstige schade aan het apparaat ontstaan?

De volautomatische espressoapparaten van De'Longhi hebben een systeem dat de aandrijving van de koffiemolen stopt om te voorkomen dat de koffiemolen beschadigd wordt.Indien dit systeem zou falen om de molen op deze wijze te beschermen, neemt De’Longhi de kostprijs van de koffiemolen op zich.

Als blijkt dat het systeem niet heeft gefaald en het apparaat toch hersteld moet worden, dan zijn de kosten voor rekening van de consument.

Prima, maar wie is verantwoordelijk? En wie betaalt de werkuren van de technieker?

Alle grote koffiemerken hechten veel belang aan de tevredenheid van hun klanten. Indien er een onzuiverheid in de koffie de machine blokkeert, kunt u contact met de desbetreffende koffiebrander opnemen. Ze zullen vaak het volgende van u vragen:

• de verpakking van de koffie
    • het steentje, stukje hout of de onzuiverheid dat de schade heeft veroorzaakt
    • een kopie van de factuur van de reparatie
  • Het apparaat maakt een hard brommend geluid en er komt geen water uit de uitloopopeningen.

Wanneer u het apparaat verplaatst of bij het uitnemen van het waterreservoir, kan het gebeuren dat er lucht in de leidingen komt. Om het apparaat te ontluchten, plaatst u een kopje onder het stoompijpje. Draai nadien de stoomknop volledig open (tegenwijzerszin) en laat het kopje vol met water lopen. Herhaal dit nog 2 keer en zet opnieuw enkele kopjes koffie.

• Wat moet ik doen als de koffie te traag doorloopt?

De maalgraad van de koffiemolen staat niet goed ingesteld.

Stap 1: Schakel het apparaat uit en spoel de zetgroep
    (onderdeel in het apparaat met 2 rode knoppen) onder de kraan met lauw water.

Zetgroep type ECAM

Zetgroep type ECAM

Stap 2: Schakel het apparaat in en wacht totdat het klaar is voor gebruik. Druk dan op de knop voor 1 kopje koffie en draai de regelingsknop van de koffiemolen een stand of 2 hoger (naar het cijfer 7 toe) maar doe dit alleen terwijl de koffiemolen maalt. De aanpassing van de koffiemolen is pas na enkele kopjes zichtbaar. Zet dus altijd nog 2 tot 3 kopjes voor het resultaat.

Koffiemolen ECAM22.110

De gebruikte koffie is niet geschikt, bevat te veel vet of is niet van een goede kwaliteit.

Stap 1: Schakel het apparaat uit en spoel de zetgroep (onderdeel in het apparaat met 2 rode knoppen) onder de kraan met lauw water.

Zetgroep type ECAM

Zetgroep type ECAM

Stap 2: Maak de uitloopopening vrij (waar de koffie uit het apparaat loopt) met behulp van een naald of een tandenstoker. Zet opnieuw enkele kopjes koffie.

TIP: Gebruik enkel espressokoffie van een gekend merk en een goede kwaliteit. Bewaar de koffie op een droge plaats.

• Hoe vaak moet ik mijn espresso machine ontkalken en wat voor ontkalker moet ik gebruiken?

Het hangt af van de hardheid van het water en de gebruiksfrequentie van de koffiemachine.

Sommige De’Longhi espresso machine zijn uitgerust met een waterhardheid tester om het apparaat naar eigen wens in te stellen.

Automatische espressoapparaten (*) zijn voorzien van een alarmfunctie voor het ontkalken.

Wij raden u aan de niet volautomatische espressoapparaten te ontkalken na circa 300 kopjes koffie of wanneer de prestaties van deze koffiemachines minder worden.

Voor het optimaal ontkalken van uw koffiemachine adviseren wij u om de ontkalker van De’Longhi te gebruiken. Gebruik nooit een ontkalker op basis van sulfaminezuur of azijnzuur.

Om een ontkalker op onze webshop te kopen, klik hier.

Bekijk hier de video.

* Automatische espressoapparaten omvatten volautomatische espressoapparaten, traditionele pompdruk espressoapparaten met stop functie

• Kan ik de temperatuur van koffie zelf kiezen en wijzigen?

Bij de volautomatische espresso machines kunt u de temperatuur van uw koffie zelf instellen.

Om de perfecte temperatuur van uw espresso te bereiken, raden wij u aan op uw kopje vooraf op te warmen op de warmhoudplaat (indien aanwezig) of met stoom/ heet water.

Wanneer u uw eerste kopje koffie zet, is het verstandig om allereerst het apparaat te spoelen met heet water. geheel of alleen met heet water het apparaat door te laten spoelen. Hierdoor worden alle onderdelen in de espresso machine goed opgewarmd.

Indien de koffie niet warm genoeg wordt, raden wij u aan de espressomachine te ontkalken.

• Kan ik elke gemalen koffie gebruiken om een perfecte espresso te creëren?

Nee, alleen gemalen koffie dat speciaal geschikt is voor espressomachines. Het creëren van een perfecte espresso vereist een andere specifieke stand van de maalgraad, dan bij filterkoffie of mokka koffie. De verschillende standen van de maalgraad, zo ook bij de espresso machines, zorgen voor de diversiteit van smaken.  Bij de volautomatische espressoapparaten kunt u zelf uw voorkeur voor een bepaalde koffiesmaak instellen met de maalgraad. Bij de pompdruk espressoapparaten  wordt de smaak (sterk of licht) bepaald door het drukken van de gemalen koffie in de speciale filterhouder.

Zoek Veelgestelde vragen

De FAQ's (Veelgestelde vragen) geven u meer informatie over uw producten.